Orangeri  2018

Höst och i September 2018 påbörjade vi vårt orangeriprojekt. Ett orangeri har stått på önskelistan länge och nu var det dags att förverkliga drömmen!                 

Platsen har varit bestämd sedan länge. Närhet till huset och lättåtkomligt för maskiner, så bakom den stora avenbokshäcken blev platsen för huset. Vi började med att skala av grässvålen och gräva ner på djupet.
Ytan vi grävde ut ligger på ca. 75 m2 och kommer att innehålla en glasdel på ca 50m2 och en mindre del som förråd.
 

Grunden utgrävd och makadam på plats. Vi hade tur samma kväll då vår vän kom förbi med en markvibrator!

Formen är snickrad, armerad och snart dags för gjutning!

Ett par timmar senare, två cementblandare och många skottkärror körda med betong så är äntligen sulan klar!November....Grunden är klar och nu går arbetet in i vintervila. 

Våren kom tillbaka och i mars 2019, fortsatte arbetet med grunden. Vatten och el grävdes in och vi började bygga på höjden!

En varm dag i april och grunden är nästan klar. Vi har lämnat två öppningar, en för pardörr och en enkeldörr.

Från början hade vi inte tänkt att gjuta ett golv, men vi ångrade oss under vintern och förberedde för betongbilen och lade samtidigt ner värmeslingor för att i framtiden kunna koppla på värme.

Fick besök av den finaste betongbilen
man kan få! 

 


Uppreglat och den första takstolen på plats!

Grunden har även blivit putsad.

Takstolarna är på plats. 25m2 av ytan kommer att bli förråd med en garageport i ena kortändan. En avgränsande vägg kommer att muras upp i mellan rummen. 


Råspont på taket och under en varm dag i juli lade vi papp!

Det börjar likna ett hus! Gips på och snart dags för panel och glas. Från ovanvåningen inne från boningshuset kan man se båda våra hus.

Speciell känsla när första glaset kommer på plats!

Beställde 23 st. 2-glas glaskasetter från Danmark.

Husets panel målas i kulör
S 0500-N och med färg från Nordsjö.


Huset är täckt, fattas bara dörrar. Och vid årets ljusfest i november kunde vi bjuda in gäster! Blev rätt mysigt trots med ett halvfärdigt hus!
Nu får arbetet vila och vi fortsätter nästa år...

April 2020....
Arbetet fortsatte... Men för att inte halka efter med trädgården, så började vi med markarbetena runt huset. Samt en ny grön yta med blomsterodling.

Utgrävning och avskalning av grässvålen,
då är man tacksam för maskinhjälp!
Vi hade några stora huggna granitstenar liggandes och av dem blev det en fin mur som blev en fin avgränsning mot gräset.
Fungerar ju även bra som sittbänkar!
 Dags för markduk, en svart duk som inte reflekterar ljuset så det blir lätt för ogräs att gro. Runt nästan hela huset blir det stenflis.
Ett fint grus som är lätt att gå på, även barfota.

Efterhand kommer det att planteras städsegröna växter i gruset som kommer att bilda olika rum. 

Gruset är nästan på plats och vi fortsatte arbetet med den nya odlingen. Vår plats för snittblommor och sjävplock! Runt ytan har vi ställt fyra rostiga torn. Tornen kommer från svågerns fodersilo och är delade på hälften så en sluthöjd på 3 meter. Stålkanter ramar in ytan och vi får fyra stora ytor att odla på.Runt om på 3 sidor planterade vi Thuja Smaragd. Häcken ska växa upp till lagom höjd som ett skydd. Sådden och planteringen kom igång!

I juli och lagom till semestern såg blomsterlandet ut så här! En underbar syn, här sitter vi på taket och beslutar oss för att byta ut pappen som dessvärre har blivit dålig under vintern och vatten läckt in under råsponten. Så ett litet bakslag innan vi kunde komma vidare med taket..

Råsponten fick bytas en del, samt tvättas med algdödande medel, plus mycket ventilation.


Dörrarna kom äntligen på plats! En enkel och en pardörr. Dessa kommer sedan nästa år att målas utvändigt i annan kulör.


Äntligen klara med pappen och dessutom dubbla papp och vi är tillbaka efter renoveringen med vad vintern ställde till med..

Trägårdssäsongen var i full gång och vi kunde ändå bjuda in gäster här på fika trots att arbetet fortlöpte med innertaket.
Isolering, eldragning, luftspalt, och vitmålad fasadplank för en ruffig känsla...Taket är klart!Bara lasering av takbjälkarna kvar.

Nu delar vi av huset med en uppmurad vägg och i sista stund kom vi på att det är nog inte så dumt med en dörr i mellan rummen. I rummet bakom blir det förråd med bla. kylskåp och varmvattenberedare.

Ända sedan vi startade vårt orangeriprojekt hösten 2018 så har drömmen varit ett sedumtak! Många turer fram och tillbaka, men tillslut gick drömmen i uppfyllelse! Vi är så otroligt glada att vi tog oss råd till detta. Det är ett dyrt alternativ men med så många fördelar!

Augusti och 105 kvm sedum levererat! Först på det dubbla papptaket en sugande filt som vi vattnade upp. Sen var det dags för mattorna. Fick ha hjälp av svågern och traktorn för att få upp de tunga mattorna. 

Längst upp på nocken har vi lagt två bevattningsslangar så det går att koppla på vatten vid behov. 
Mellan skarvarna har vi hällt ut pimpsten så mattorna växer ihop.
Vi putsar väggarna. Långsidor och norrgavel.
Takbalkarna får en lasering, en panellack och kulör som heter Bellman.

Huset är färdigt invändigt! Återstår lite målning och dammbind-ning av väggarna. 

Hörnen i söder har fått finaste tapeten från Boråstapeter.
Möbler och lampor har kommit på plats.
 

Höst 2020...
Det har gått 2 år sedan vi tog första spadtaget. Det tar tid att bygga hus, framförallt när man gör det själv utan hjälp. 
Inredning och interiör kommer efter hand, bord snickrades under sommaren och nu arbetsbänkar och en vägg som bakom döljer ett litet pentry.
Allt är laserats i kulören "Bellman". 

Pentry med diskbänk och förvaring. 
Värmen kom in under hösten. En värmepump är inkopplad. Huset håller runt 10 grader under vintern. Även en kamin på gasol värmer gott och höjer mysfaktorn.

Vinter och vi njuter av huset och grejar lite av och till med inredningen så vi är klara till våren. 
När det blir dags för vår, fortsätter vi med målning av fasaden samt ytan runt omkring huset.